Yeni nesil hava yataklı turbo blower

ileadmin

Yeni nesil hava yataklı turbo blower

Çok uzun bir yazı dizisinin  ilkiyle karşınızdayız. Öncelikle niçin bu kadar uzun olacağını soracak olursanız, yeni nesil Turbo Blower  o kadar çok yeniliği bünyesinde barındırıyor ki, tüm bunları tek yazıyla tam olarak aktarmak mümkün değil. Bu nedenle Hava Yataklı Turbo Blower teknolojisinin her bir komponentini tek tek ele almak ve sonrasında bu yeni teknolojilerin entegrasyonun sonuçlarını bir arada değerlendirmek gerekiyor.

İsterseniz öncelikle bir hayalle başlayalım. Dünya son derece hızlı bir şekilde gelişiyor, elektronik ve teknolojideki baş döndürücü değişim ve hız, günlük hayatımızın her evresinde karşımıza çıkıyor. Eskiden bilim kurgu kitaplarında okuduğumuz, sinema filmlerinde gördüğümüz teknolojilerin pek çoğu artık günlük yaşamımızın bir parçası haline geldi. Akıllı telefonlar, insansız hava araçları, internete bağlanan buzdolapları, kendi kendine parkeden otomobiller… Bu listeyi uzatmak mümkün. Günlük hayatımızda bu kadar yoğun kullandığımız bu yeni teknolojileri, iş yaşantımızda, üretimde, imalatta ne kadar kullanıyoruz ? Eğer konumuza dönersek tesislerimizde kullandığımız blowerler bu yeni teknolojilerden ne kadar faydalandı ?

İlk pozitif deplasmalı blowerin (roots blower) üretilmesinin üzerinden 150 yıldan fazla zaman geçti, bu geçen 150 sene içerisinde yapılan geliştirmeler dünyanın baş döndürücü değişimi karşısında o kadar yavaş kalıyor ki .. Şimdi hayalimize geri dönelim, hayalimizdeki blower nasıl olmalı ?

* Elektrik tüketimi düşük olsun, tesislerimizdeki en önemli enerji gideri kalemlerinin başında blowerler geliyor, mümkün olduğu kadar az elektrik tüketsin.

* Çok değişken işletme koşullarında otomatik olarak maksimum verimde çalışsın. Operatör müdahalesine gerek kalmasın.

* Blowerler çok gürültülü ekipmanlar, çok sessiz olsun hatta mümkünse çalışıp, çalışmadığını bile anlamayalım.

* Küçük olsun, gereksiz yer kaplamasın, inşaat maliyetleri bize ekstra yük getirmesin.

* Montajı kolay olsun, hatta mümkünse o kadar kolay olsun ki sadece elektrik süpürgesi gibi fişe takalım ve çalışsın.

* Elektrik panosuydu, frekans invertörüydü, tahliye vanalarıydı teker teker uğraşmayalım, hepsi bir arada olsun ve uyum içerisinde çalışsın.

* Gresleme- yağlama, kayış kasnak ayarı vs. olmasın. Bakıma gerek duymasın.

* Üzerinde PLC olsun,ölçüm sistemleri olsun böylece giriş ve çıkıştaki debiyi, basıncı, sıcaklığı, tüketilen gücü görebilelim, cihazımızın gerçekte ne kadar iş yaptığını bilelim.

* Titreşimsiz çalışsın, titreşim takozları ile uğraşmayalım, beton kaide masraflarından kaçınalım.

* En önemlisi çevreyle dost olsun, ne yağ-gres gibi atıklar çıkarsın ne de gerektiğinden fazla enerji tüketsin…

Bundan 20 sene önce tüm bu yukarıda anlatılan hayallerimizden bahsetsek bize ulaşılması çok zor gelirdi. Aynı 30-40 sene önce akıllı cep telefonlarının geldiği gibi, ama artık  tüm bu özelliklere aynı anda ulaşmak mümkün.

Yazar hakkında

admin administrator

2 yorum

Ahmet ÇETİNYayın tarihi2:03 pm - Tem 1, 2016

Roots blowerler ile kıyaslandığında ortalama enerji tüketimini ne kadar aşağı çekebiliyoruz? Kaç kW motor gücünden sonra efektif hale gelmektedir?

    ErdemYayın tarihi3:02 pm - Tem 14, 2016

    Sn. Ahmet ÇETİN,

    İstenilen hava kapasitesi ve proses basıncına göre değişmekle birlikte %50’lere varan enerji tasarrufundan bahsedebiliriz. Özellikle proses basıncının yükseldiği uygulamalarda turbo blowerler, roots blowerlere göre çok daha verimli ekipmanlar olmaktadır. Turbo blower teknolojisi şu anda 22 ile 447 kW motor gücü arasında değişen modellere sahiptir. Genel olarak yüksek hava debilerinde (>|10.000 m3/saat) turbo blowerlerin daha verimli kaldığı yönünde bir kanı oluşmasına rağmen daha düşük hava kapasitelerinde (<|3000 m3/saat) dahi turbo blowerler, root blowerlere göre çok daha verimli ekipmanlardır.

Bir cevap yazın