Difüzör membran ömrü

ileErdem

Difüzör membran ömrü

Difüzör membranların ömrü nedir?  Bu oldukça basit görünen ve sık sorulan bir sorudur. Ancak doğru cevabı verebilmek için detaylı olarak düşünmek  ve membran ömrünü iki ayrı kategoride incelemek gerekir.

Membran mekanik ömrü ; fiziksel ömür olarak da bilinen mekanik ömür, membranın atıksu içerisinde yok olmadan kalabileceği süredir. Ancak mekanik olarak var olan bir ürün aslında fonksiyonel olmayabilir.

Membran ekonomik ömrü ; kabul edilebilir oksijen transfer verimine sahip ve kabul edilebilir basınçta çalışmaya devam eden membran ömrü olarak nitelendirilebilir.

EDI difuzor

Bir çok difüzör imalatçısının; uzun bir işletme geçmişine sahip olmamaları, membran ömürleri ile ilgili sağlıklı bilgi vermelerinin önüne geçmektedir. EDI difüzör membranları şimdiye kadar binlerce uygulamada performanslarını kanıtlamıştır. Buna ek olarak EDI gelişmiş membran teknolojileri departmanı; gelişmiş polimer kimyasını, gelişmiş üretim teknikleri ile bir araya getirerek, optimum membran performansını sunmakta ve sürekli olarak geliştirmeye devam etmektedir. İleri teknoloji membranlar 3 -10 sene boyunca optimum performansı garanti eder. Evsel atık su uygulamalarında, ekonomik ömür 5 sene olmakla beraber pek çok uygulamada 5 seneden daha uzun süre membranlar hizmet vermektedir. Özel bazı endüstriyel uygulamalarda membran ömrü bu süreden daha kısa olabilir.

Optimum membran performansı ; membranın ekonomik ömrü boyunca maksimum oksijen transfer verimini, tüm membran yüzeyinde, sabit işletme basıncında vermesi olarak tanımlanabilir. Basınç ve oksijen transfer verimi; optimum membran performansına etki eden iki faktördür.

Mevcut membranın hava hattında yarattığı  basınç ; yeni bir membrana göre % 25 oranında artmışsa, bu kabul edilebilir membran ömrünün üst sınırı olarak kabul edilir. Bu oranın üzerine çıkıldığında membranlar ekonomik ömrünü tamamlamış demektir. Kimi zaman rutin bakım ve temizlik sonrası membranların yarattığı basınç azaltılarak, ekonomik ömürleri uzatılabilir. Eğer bakım ve temizlikten sonra hava hattı basıncında düşüş elde edilemiyorsa membranların yenileri ile değiştirilmesi gerekiyor demektir. Normalin üstünde basınç yaratan mevcut membranları, yenileri ile değiştirerek enerji tüketimini azaltmak daha ekonomik olacaktır.

Oksijen transfer verimliliği ; de yine membranların ekonomik ömrünü doğrudan belirler. Kullanım süre ve şartlarına göre değişmekle birlikte membranların suya katabildiği oksijen oranları azalacak ve membranlar yıllar içinde verimliliğini kaybetmeye başlayacaktır. Burada belirleyici olan kullanılan membranın kalitesi, doğru membran malzemesi seçimi, atık su özellikleri, çekme-esneme sonucu kötü hava dağılımı, tıkanma vb. proses şartlarının sağlanıp sağlanamaması olacaktır. Eğer rutin bakımlar oksijen transfer veriminin düşmesini engelliyorsa, membranın ekonomik ömrü devam ediyor demektir. Verim kaybı devam ediyorsa, membranları yenileri ile değiştirerek verimi yükseltmek ve enerji maliyetlerini düşürmek adına gerekli hale gelmiştir. EDI membran ömrü hesabında aşağıdakilerin dikkate alınmasını tavsiye etmektedir.

• Doğru membran malzemesi seçimi

• Kaliteli membran üretimi

• Hava debisi ( yüksek hava miktarı membran ömrünü azalttığı gibi difüzör verimini de düşürür.)

• Atık suyun kimyasal bileşimi

• Atık suyun sıcaklığı

• Güneş ışığına uzun süre maruz kalıp kalmadığı

• Membranı destekleyecek difüzör gövdesinin doğru olarak tasarlanması

• Difüzör montajı ve bakımının doğru olarak yapılması

Doğru olarak tasarlanmış ve üretilmiş olan membranlar maksimum performansı sağlarken pek çok uygulamada, montaj, işletme ve bakım maliyetlerini düşürmektedir. Membran değerlendirmesinin doğru olarak yapılabilmesi için işletme maliyetleri ve membran ekonomik ömrünün göz önüne alınması gerekmektedir.

Yazar hakkında

Erdem administrator

Bir cevap yazın