Çorlu Deri OSB Atıksu Havalandırma Sistemini Yeniledi!

ileErdem

Çorlu Deri OSB Atıksu Havalandırma Sistemini Yeniledi!

Eta Ekipman sektördeki gelişmeleri yakından izlemeye ve arıtma teknolojilerindeki yenilikleri ülkemizle buluşturmaya yönelik yaptığı çalışmalara devam etmektedir. Bu kapsamda Çorlu Deri OSB atıksu arıtma tesisinde yapımını üstlendiğimiz ‘atıksu havalandırma ekipmanlarının değişimi ve revizyon işi’ benzer diğer tesislere de örnek olacaktır.

Atıksu havalandırma ekipmanları denince akla gelen iki şey difüzör ve blower olmaktadır. Biyolojik atıksu arıtma tesisi havalandırma havuzlarında, gerekli oksijenin sağlanması için kullanılan ekipmanlar genellikle bu ikisidir. Atıksu arıtma tesislerinde, enerji sarfiyatlarının çok büyük bir kısmı havalandırma prosesinde harcandığı için burada kullanılan ekipmanlar enerji verimlilikleri bakımından büyük önem arz etmektedir. Enerji verimliliğinin sürekli gündemde olduğu günümüzde, düşük verimliliğe sahip ekipmanlar kullanmak bize göre lükstür ve ülke ekonomisi adına da büyük kayıptır.

Çorlu deri OSB yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler ve gerçekleştirdiğimiz saha çalışmaları neticesinde; havalandırma prosesi ekipmanlarının değiştirilmesi ve havalandırma hatlarında yapılacak tasarım değişikliği sonrası, enerji maliyetlerinde ciddi bir düşüş yaşanacağı anlaşılmıştır. Mevcut difüzörlerin SOTE (standart oksijen transfer verimi) değerinin düşük olması ve yine mevcut blowerlerin eski teknoloji roots blower olması nedeniyle verimsizliği Çorlu OSB’ye yüksek elektrik faturaları olarak yansımaktaydı.

Difüzör teknolojisini sürekli bir adım ileri taşıyan ve bu anlamda sektörün Ar-Ge firması konumunda olan USA menşei EDI firmasının ürünleri olan difüzörler; yüksek oksijen transfer verimi ile rakipleri arasından sıyrılmaktadır. Mevcut düşük verimlilikte çalışan difüzörler, EDI disk difüzörlerle değiştirilmiş ve yine difüzör hatlarında da Eta Ekipman tarafından hesaplanan yeni bir tasarıma gidilmiştir. Toplamda 3 adet havalandırma havuzlarının her birine 3200’er adetten toplamda 9600 adet EDI disk difüzör montajı tarafımızca yapılmıştır. Daha önceki dağıtım hatları ve borulamalar tamamen sökülerek Eta Ekipman tasarımı olan yeni dağıtım hattı taahhüdümüz altında bitirilmiştir. Değişim öncesi tasarımda 45.720 m³/saat olarak öngörülen toplam hava ihtiyacı, yeni tasarım ile toplam 35.120 m³/saat olarak yeniden hesaplanmıştır.

Her bir havuz için 2+1(asıl+yedek) yedek olacak şekilde kullanılan roots blowerler yerine, 1 adet Neuros hava yataklı turbo blower kullanılarak yapılan değişimle Çorlu OSB enerji maliyetlerinde %60’ı aşan enerji tasarrufu sağlanmıştır.  2 roots blower toplamda 300 kW güç harcarken yerine konulan Neuros NX 350 hava yataklı turbo blower şebekeden sadece 115 kW güç çekmektedir. Hava yatağı teknolojisi kullanılan Neuros turbo blowerler, roots blowerler ile kıyaslandığında çok ciddi enerji tasarrufu sağladığını bu proje ile bir kez daha kanıtlanmıştır.

Çorlu deri OSB atıksu arıtma tesisinde yapılan iyileştirme sonunda ortaya çıkan tablo, yapılan yatırımın kendisini çok kısa sürede geri ödeyeceğini göstermektedir. Gelişen teknolojinin gerisinde kalmamak ve maliyetlerinizi düşürmek için fizibilite çalışması yaptırmanızı önemle tavsiye ediyoruz.

‘Çorlu Deri OSB Havuz Havalandırma Ekipmanları Revizyon İşi Fizibilite Çalışması’ için tıklayınız.

Yazar hakkında

Erdem administrator

Bir cevap yazın