Bingöl AAT Turbo Blower Montajı Tamamlandı

ileErdem

Bingöl AAT Turbo Blower Montajı Tamamlandı

Eta Ekipman pazar lideri olduğu turbo blower piyasasında referanslarına bir yenisini daha ekledi. Bingöl belediyesi fen işleri müdürlüğünün ihalesini gerçekleştirdiği ve Bingöl belediyesi evsel atıksu arıtma tesisinde kullanılacak olan ekipmanların ihalesi firmamızda kalmıştı. İhale kapsamında; arıtma tesisinde mevcut roots blowerlelerin turbo blowerlerle değiştirilmesi, çöktürme havuzu savaklarının yenilenmesi, ana terfi pompasının temini ve terfi binası içine gaz dedektörü temini işi montaj dahil olmak üzere firmamızda kalmıştı. Sözleşme sonrası sipariş edilen ekipmanların imalatları tamamlanmış, teslim süreleri içerisinde sahaya ulaştırılmış ve mekanik montajları da firmamız teknik personelince tamamlanmıştır.

Tesiste mevcutta bulunan 4 adet (3 asil – 1 yedek) roots blower yerine, sadece 1 adet hava yataklı turbo blower kullanılarak çok ciddi enerji tasarrufu sağlanmıştır. Mevcut roots blowerlerin her biri 90 kW motor gücüne sahipken, yerlerine kullanılacak olan hava yataklı turbo blower sadece 110 kW motor gücüne sahiptir. Her biyolojik atıksu arıtma tesisinde olduğu gibi Bingöl atıksu arıtma tesisinde de enerji giderinin çok büyük bir bölümü havalandırma ekipmanları tarafından kullanılmaktaydı. Tesiste uzun senelerdir kullanılan ve yıpranmalara bağlı olarak verimliliğini de büyük ölçüde kaybetmiş olan roots blowerlerin, yeni nesil teknoloji hava yataklı turbo blowerlerle değiştirilmesi arıtma tesisinin enerji giderlerinde büyük bir düşüşe sebep olmuştur. Ayrıca havalandırma havuzlarında oksijenmetre yardımı ile havuz içi oksijen değerleri sürekli olarak ölçülmekte ve turbo blower bakterilerin ihtiyacı olan oksijen değerine göre oransal hızla çalıştırılmaktadır. Turbo blowerin oransal olarak çalıştırılması da enerji tasarrufunu arttıran bir diğer etken olmuştur.

Özel sektör ve OSB atıksu arıtma tesislerinde enerji verimliliği sebebiyle tercih edilen ve hızla bu tesislerde yaygınlık kazanan turbo blowerler, Bingöl belediyesinin aldığı karar ile kamusal alanda da enerji verimliliği göz önünde bulundurularak kendisine yer bulmuştur. Bu kararın diğer kamusal tesislere örnek teşkil edeceğini umut ediyoruz.

 

Yazar hakkında

Erdem administrator

Bir cevap yazın