Türkiye temsilciliğini yaptığımız İtalyan ARGAL SRL firması, dünyanın ilk 4ʺ çift diyaframlı havalı pompa üretimini gerçekleştirdi. Mevcut ASTRA serisi çift diyaframlı havalı pompalarda ¼ – 2ʺ arası üretim yapan ARGAL, ürün portföyüne 3 ve 4ʺ ARGALAIR serisi çift diyaframlı havalı pompaları da ekleyerek bir ilke imza atmış oldu. 40 yıldır üretimine devam ettiği SATURN serisi fiberglass santrifüj pompa deneyiminden yola çıkan Argal, bu alandaki tecrübesini artık havalı pompa üretimi ile de müşterilerinin hizmetine sunuyor. Devamını oku
Havalı pompa performansına etki eden faktörlere; pompa besleme havasının ve negatif emiş mesafesinin etkisinden sonra, transfer edilen akışkan viskozitesinin etkisini açıklamaya çalışacağımız bu yazı ile devam ediyoruz. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi havalı pompa performans tabloları 20°C’de su ile yapılan testler sonucu oluşturulmaktadır. Su bilindiği üzere ‘0’(sıfır) mPas viskozite değerine sahiptir. Transfer edilecek akışkanın viskozitesi, pompa performansına doğrudan etki etmektedir.
Havalı pompa performansını belirleyen yazı dizimize, negatif emiş mesafesinin havalı pompa performansına olan etkisini açıklamaya çalışacağımız bu makale ile devam ediyoruz. Bilindiği gibi havalı pompalar pozitif deplasmanlı pompa modellerinin çoğundan farklı olarak güçlü emiş kabiliyetine sahip pompalar olarak öne çıkmaktadır. Bu özellikleri havalı pompaları birçok proseste seçim nedeni yapmaktadır. Transfer edilecek akışkan, her zaman kendi cazibesi ile akarak pompaya gelmemekte ve pompanın akışkanı kendisine vakumlayabilmesi beklenmektedir.
İşte bu noktada havalı pompalar emiş çaplarına göre değişmekle birlikte 7 metre mesafeye kadar negatif emiş yapma kabiliyetleri ile karşımıza çıkmaktadır. Proses için negatif emiş mesafesi ile kullanılacak havalı pompanın örtüşüp örtüşmediği pompa performans eğrilerinden kontrol edilmelidir. Buraya kadar yazdıklarımız, kullanıcıların çoğunun daha önce tecrübe ettiği bilgiler aslında. Kullanıcıların çoğunun öngöremediği durum ise negatif emiş mesafesinin havalı pompa performansına olan etkisi. Aşağıdaki tablo üzerinden negatif emiş mesafesinin performansa olan etkisini açıklamaya çalışalım.
Bu yazımızda birçok kullanıcının havalı pompa performans değerleri ile ilgili yaşadığı karışıklığı açıklığa kavuşturmayı amaçlıyoruz. Havalı pompa performans grafiği, pozitif deplasmanlı pompalar ile karıştırılmakta ve ihtiyaç duyulan kapasite hesabı yapılırken havalı pompa negatif emiş mesafesi, transfer edilen akışkanın viskozitesi, pompa giriş basınç değerleri ve basınçlı hava debisi gibi teknik veriler göz ardı edilmektedir. Oysa havalı pompa performans değerleri bu verilerin her biri ile çok yakından alakalıdır.
Sizlere bu yazımızda havalı pompa giriş basıncı ve basınçlı hava debisinin havalı pompa performans eğrisini nasıl etkilediği konusunda bilgi vereceğiz. Daha sonraki yazılarımızda ise negatif emiş mesafesi ve transfer edilen akışkan viskozitesinin pompa performans eğrisi üzerindeki etkilerini açıklamaya çalışacağız.
Çift diyaframlı havalı pompalar endüstrinin vazgeçilmez pompa çeşitlerinden biridir. Çalışma prensibi elektrik diyaframlı pompanın çalışma prensibi ile benzer olmakla birlikte fark tahrik mili hareketinin, elektrik motoru tarafından değil, basınçlı hava yardımı ile yapılmasıdır. Prosesin gerektirdiği kapasite ve basınç değerlerine uygun özellikte seçilen havalı pompanın ihtiyacı olan basınçlı hava, kompresör tarafından sağlanır. Pompa performans tablolarında her bir model için gereken basınçlı hava şartları belirtilir. Devamını oku