Eta Ekipman sektördeki gelişmeleri yakından izlemeye ve arıtma teknolojilerindeki yenilikleri ülkemizle buluşturmaya yönelik yaptığı çalışmalara devam etmektedir. Bu kapsamda Çorlu Deri OSB atıksu arıtma tesisinde yapımını üstlendiğimiz ‘atıksu havalandırma ekipmanlarının değişimi ve revizyon işi’ benzer diğer tesislere de örnek olacaktır.
Hava yataklı turbo blowerler hakkındaki ilk yazımızda sizlere turbo blower teknolojisi ve getirdiği yenilikler ile ilgili bir girizgah yapmıştık. Roots blowerlere oranla avantajlarından bahsetmiş ve ne gibi yenilikler getirdiği üzerinde durmuştuk.İşte bu yenilikleri kullanıcılara aktarmaya başladığımız şu günlerde bir çok tesis tarafından yeni nesil hava yataklı turbo blowerler çok ciddi bir rağbet görmeye başladı. Gerek mevcut roots blowerlere oranla %30-40’ı bulan enerji tasarrufu, gerek sessiz çalışma özelliği, gerekse düşük bakım maliyetleri nedeniyle tercih sebebi oldular. Eta Ekipman olarak hava yataklı turbo blower pazarında Türkiye’de açık ara pazar lideri durumundayız. Sizlere göstermiş olduğunuz ilgi ve güvenden dolayı teşekkür ederiz.
Pek çok farklı endüstri alanında, çeşitli uygulamalar için kullanılan santrifüj blowerler sessiz ve titreşimsiz çalışmaları, kolay ve az yer gerektiren montajları, bakım ihtiyaçlarının düşük olması gibi nedenler sebebiyle, Roots blowerlere göre çeşitli avantajlar içermektedir. Santrifüj blowerler her ne kadar bakım ihtiyaçları az olsa da , kullanıcılar bu ekipmanlara hiç bakılmayacak gibi bir yanılgıya ne yazık ki sık sık düşmektedir. Halbuki yapılacak rutin kontrol ve bakımlar olası arızaların önüne geçmek için yeterlidir. Santrifüj blowerlerde yapılması gereken bakım işlemi aşağıdaki başlıkları kapsar.
Sadece pozitif deplesmanlı roots blower için değil, tüm endüstriyel ekipmanların devreye alınması esnasında üretici firma talimatlarına uygun izlenecek yol, sistem ve ekipmanların sağlıklı ve verimli çalışması için esastır. Üretici firmanın talimatları izlendiği taktirde, montaj veya imalat aşamasında yapılmış olan hatalar ortaya çıkaracağı olumsuz durumların önüne geçileceği gibi, devreye alma aşamasında makine performansı ile ilgili not edilen bilgiler ileri yıllarda referans olarak kullanılabilir. Devreye alma prosedürleri sadece roots blower ilk satın alındığında ve ilk çalıştırma esnasında değil, aynı zamanda her bakım sonrası, uzun süre çalışmadığında dikkatle uygulanmalıdır.
Roots blowerler pek çok endüstriyel proseste, atıksu arıtma tesislerinde yaygın olarak onlarca yıldır kullanılmakta. Gövde içerisinde çok hassas toleransla dönen bir çift rotorun, rotor baklaları ( lobe ) ile gövde arasında kalan hacmin hareket ettirilmesi prensibine dayanırlar. Rotorların üzerindeki lobe sayısı da bizi bugünkü konumuzun ana başlığına getiriyor. Yüzyıldan uzun süredir 2 loblu olarak üretilen blowerler son yıllarda yaygın olarak 3 loblu olarak tasarlanmaya ve üretilmeye başlandı.