Etiket arşivi havalı pompa performans

ileErdem

Havalı pompa akışkan viskozitesi-performans ilişkisi

Havalı pompa performansına etki eden faktörlere; pompa besleme havasının ve negatif emiş mesafesinin etkisinden sonra, transfer edilen akışkan viskozitesinin etkisini açıklamaya çalışacağımız bu yazı ile devam ediyoruz. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi havalı pompa performans tabloları 20°C’de su ile yapılan testler sonucu oluşturulmaktadır. Su bilindiği üzere ‘0’(sıfır) mPas viskozite değerine sahiptir. Transfer edilecek akışkanın viskozitesi, pompa performansına doğrudan etki etmektedir.

Devamını oku

ileErdem

Havalı pompa negatif emiş mesafesi-performans ilişkisi

Havalı pompa performansını belirleyen yazı dizimize, negatif emiş mesafesinin havalı pompa performansına olan etkisini açıklamaya çalışacağımız bu makale ile devam ediyoruz. Bilindiği gibi havalı pompalar pozitif deplasmanlı pompa modellerinin çoğundan farklı olarak güçlü emiş kabiliyetine sahip pompalar olarak öne çıkmaktadır. Bu özellikleri havalı pompaları birçok proseste seçim nedeni yapmaktadır. Transfer edilecek akışkan, her zaman kendi cazibesi ile akarak pompaya  gelmemekte ve pompanın akışkanı kendisine vakumlayabilmesi beklenmektedir.

İşte bu noktada havalı pompalar emiş çaplarına göre değişmekle birlikte 7 metre mesafeye kadar negatif emiş yapma kabiliyetleri ile karşımıza çıkmaktadır. Proses için negatif emiş mesafesi ile kullanılacak havalı pompanın örtüşüp örtüşmediği pompa performans eğrilerinden kontrol edilmelidir. Buraya kadar yazdıklarımız, kullanıcıların çoğunun daha önce tecrübe ettiği bilgiler aslında. Kullanıcıların çoğunun öngöremediği durum ise negatif emiş mesafesinin havalı pompa performansına olan etkisi. Aşağıdaki tablo üzerinden negatif emiş mesafesinin performansa olan etkisini açıklamaya çalışalım.

Devamını oku

ileErdem

Havalı pompa basınç-performans ilişkisi

Bu yazımızda birçok kullanıcının havalı pompa performans değerleri ile ilgili yaşadığı karışıklığı açıklığa kavuşturmayı amaçlıyoruz. Havalı pompa performans grafiği, pozitif deplasmanlı pompalar ile karıştırılmakta ve ihtiyaç duyulan kapasite hesabı yapılırken havalı pompa negatif emiş mesafesi, transfer edilen akışkanın viskozitesi, pompa giriş basınç değerleri ve basınçlı hava debisi gibi teknik veriler göz ardı edilmektedir. Oysa havalı pompa performans değerleri bu verilerin her biri ile çok yakından alakalıdır.

Sizlere bu yazımızda havalı pompa giriş basıncı ve basınçlı hava debisinin havalı pompa performans eğrisini nasıl etkilediği konusunda bilgi vereceğiz. Daha sonraki yazılarımızda ise negatif emiş mesafesi ve transfer edilen akışkan viskozitesinin pompa performans eğrisi üzerindeki etkilerini açıklamaya çalışacağız.

Devamını oku