Biyogaz Kimyasal Desülfürizasyon Sistemi

ileErdem

Biyogaz Kimyasal Desülfürizasyon Sistemi

Biyogaz yatırımlarının oldukça arttığı şu günlerde, Eta Ekipman olarak sektöre sunduğumuz hizmet çeşitliliğimiz arttırmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda biyogaz blowerleri tedariği yaptığımız sektöre, biyogaz arıtma(desülfürizasyon), nem alma, motor gaz besleme sistemleri gibi anahtar teslim çözümler de sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’nin en büyük atıksu arıtma tesisi olan Ankara Tatlar atıksu arıtma tesisinde kimyasal desülfürizasyon ve nem alma sistemlerimizi başarı ile devreye aldık.

Atıksu arıtma tesisinde; proseste ortaya çıkan çamur, çürütücülerde (digester) çürütülmektedir. Çürütme esnasında elde edilen biyogaz, gaz motorlarında yakılarak enerjiye dönüştürülmektedir. Tesis içi enerji tüketimin büyük bir kısmı gaz motorlarında yakılan biyogazdan sağlanmaktadır.

Digester çıkışında 4.000 ppm’e kadar çıkan hidrojen sülfür(H₂S) gazı, gaz içeriğindeki su buharı ile birleştiğinde oldukça korozif bir özellik almaktadır. Gaz motoru aksamlarına ve motor yağına oldukça zarar veren bu durumun önüne geçmek için tesise biyogaz desülfürizasyon sistemi kurulmasına ve biyogaz içindeki su buharının bertarafına karar verilerek ihaleye çıkılmıştır.

Anahtar teslim alınan iş sonrası biyogaz H₂S değeri 300 ppm altına düşürülürken, gazın nem değeri de %30 altında tutulmaktadır. Kontrol panosu üzerinden; biyogaz debisi, H₂S giriş-çıkış değerleri, nem arıtma sistemi performansı ve sistem üzerinde kullanılan bütün ekipmanların takibi LCD ekran üzerinden yapılabilmektedir.

Yazar hakkında

Erdem administrator

Bir cevap yazın