Bir çok sektörde yaygın olarak kullanılan dozaj pompalarında; kullanıcıların sıklıkla yaptığı bir hata, dozaj pompasında arızaya neden olabiliyor. Dozaj kafasına bağlı iki adet çekvalf vardır. Bu çekvalfleri emme-basma çekvalfleri olarak tanımlarız. Bu çekvalflerin görevi sadece tek yönlü akışa izin vermektir.
Pistonlu ve diyaframlı dozaj pompaları; pozitif deplasmanlı pompalar olup, bir pistonun ileri-geri hareketi vasıtasıyla pompa kafasında bulunan akışkanı transfer ederler. Pistonun ileri hareketi esnasında pozitif basınç oluşturulurken, pistonun geri hareketi esnasında pompa dozaj kafasında vakum meydana gelerek pompa dozaj kafasının yeniden akışkan ile dolması sağlanır. Dozaj pompalarının bu genel karakteristiği basma hattında basınç dalgalanmalarına ve akışın kesikli olmasına neden olur. Bazı uygulamalarda tesisatta bu tip dalgalanma ve titreşimler istenmezken, akışın kesikli olması uygulama açısından çeşitli sıkıntılar doğurabilir.
Dozaj pompası tesisatlarında oldukça sık karşımıza çıkan sorunlardan biri tesisatların sifon yapması. Özellikle basınçsız ortama dozaj yapılan veya basma hattında karşılaşılan basıncın çok düşük olduğu proseslerde, dozaj pompası sifon yapar. Dozaj hassasiyetini düşürdüğü gibi bazı durumlarda pompanın tamamen devre dışı kalmasına yol açıp, serbest bir şekilde akışkanın emme haznesinden basma hattına akmasına neden olabilir.
Dozaj pompası ile kimyasal dozajı yapılan tesisatlarda sistemin güvenli ve sürekli çalışabilmesi için en önemli aksesuarlardan biri emniyet vanalarıdır. Her ne kadar ülkemizde kullanımları çok yaygın olmasa da, pompa ve tesisatın güvenliği, olası maddi hasarların önüne geçebilmek için kullanımları elzemdir. Tipik bir dozaj pompası montajında emniyet vanaları pompa çıkışından hemen sonra, açma – kapama vanasından önce monte edilir.
Dozaj pompası pistonunun, pompa kafası içerisinde 1 dakika içerisinde yaptığı doğrusal hareket (bu doğrusal harekete de strok diyoruz) sayısına strok sayısı denir. Pistona hareket; mekanik veya elektromanyetik yöntemlerle iletilebilir, aralarındaki farklılıklar ise başka bir yazının konusu olacaktır.